2010. március 12., péntek

Királyság vagy demokrácia?

Dana Frígoli tanítás közben


Az elmúlt napokban rengeteg csoportórán, magánórán és practicán vettünk részt, főleg a DNI tánciskolában. Nagyon szimpatikus, fiatal tanárok vannak - nem mind argentín, van köztük amerikai és brazil is, és akármelyikhez kerül az ember, mindegyiktől lehet valami hasznosat tanulni.


Péter, Sanyi, Jani és Misia a DNI-órán


Este pedig milongák végkimerülésig. El Beso, Salón Canning, Nino Bien. Az a baj, hogy argentin nővel a legnehezebb táncolni, mert azok csak a nagyon menőkkel szeretnének. Külföldivel is nagyon nehéz, mert azok meg az argentinokkal szeretnének, hiszen azért jöttek ide. De amikor sikerül magunkat helybélinek álcázni, felkérni őket, és csak a kötelező félperces dumcsiból derül ki, hogy magyarok vagyunk, akkor ugyan végigfut az arcukon valami csalódottságféle, de vannak olyan udvariasak, hogy ha már így esett, végigtáncolják velünk a tandát. Tegnap az El Nino-ban én is szerettem volna argentin nővel táncolni, de eggyel sem sikerült... Mindegyikről kiderült, hogy vagy holland, vagy török, vagy orosz, vagy osztrák, vagy brazil...


"Tanulni, tanulni, tanulni" (Lenin)


Régebben azt gondoltam, hogy a tangó az egyik legdemokratikusabb dolog a világon. Hiszen nem számít, hogy honnan jöttél, mi a foglalkozásod, szép vagy-e vagy csúnya, gazdag vagy szegény, kövér vagy sovány, öreg vagy fiatal. (Amik, ugye, a való világban mind nagy jelentőségűek.)
Itt csupán egyetlen dolog számít: az, hogy hogy táncolsz! Ha jól táncolsz, szeretnek veled táncolni, ha rosszul, akkor nem. Ilyen egyszerű ez.


José Halfon és Virginia Cutillo megmutatja


De aztán itt rájöttem, hogy ez is egyfajta hierarchiát teremt, hogy ki hogy tangózik! Szigorúbbat, mint az indiai kasztrendszer. Itt is vannak istenek, félistenek és királyok, és sorban lefelé a többiek. (Én sokszor szegény páriának érzem magam...:)
Azt is megfigyeltem, hogy az egyes kasztbeliek csak a körülöttük lévő kasztokat figyelik féltékenyen, a tőlük messzebb lévőket nem is tudják megkülönböztetni egymástól. Tehát egy abszolút kezdőnek egy középhaladó, egy haladó és egy profi tangós egyformán fantasztikus isten-király. És ugyanígy visszafelé is: egy nagymenő sem tud különbséget tenni egy középhaladó, egy kezdő és egy totál kezdő között. Ugyanolyannak látja mindegyiket. Szerencsétlen, béna balféknek... :)



3 megjegyzés:

  1. Bienvenidóáárhentína...kon lohmilongérossz orihinnállessz i máhfammosszassz! Ielgránobelihkolakázzsemászáncsálagrankollettívo... :P

    VálaszTörlés
  2. Az utolsó sort nem bírtam kisilabizálni...:(

    VálaszTörlés
  3. Dear Sir,

    We enjoyed your blog very much. So much so, that we would be honored if we could make the feature (working title " Magyar csávók menni Argentina" or "It takes four to tango") Are the filmrights still available? George Clooney, Brat Pitt and Paul Newman (reincarnated) have already agreed to take part in the movie and we are still awaiting a response from Mr. Gabor Zsigmond Papp for the title role.

    Yours faithfully,

    M.M.Films

    751 Cranshaw Boulvard
    Hollywood
    Los Angeles, California 90005

    VálaszTörlés